Realizacja projektu "PO NITCE DO KŁĘBKA"

"Bez pracy nie ma kołaczy" - poznanie tradycyjnej metody pieczenia chleba żytniego

    "JAK POWSTAJE ZAKWAS"
  1. Spotkanie z Panią L. Pietruczuk ze wsi Grabowiec, która do dziś wypieka chleb metodą tradycyjną. Warsztaty odbyły się w mieszkaniu prywatnym, w którym znajdują się niezbędne naczynia i przedmioty służące do wypieku chleba.
  2. Prowadząca warsztaty opowiadała o szacunku do chleba w jej rodzinnym domu, w czasie kiedy była dzieckiem i o kultywowaniu tradycji w jej rodzinie do dnia dzisiejszego. Następnie opowiedziała o tym jak się piecze chleb, podała przepis oraz pokazała potrzebne do tego procesu naczynia oraz piec niezbędny do wypieku chleba.
  3. W trakcie opowieści gospodyni zaproponowała wszystkim wspólną zabawę "Poznajmy się wszyscy" polegającą na utrwaleniu imion uczestników warsztatów.
  4. Uczestnicy warsztatów słuchają uważnie by móc odpowiedzieć na zadane pytanie przez gospodynię. - Proszę podać przepis na zakwas chlebowy ? Uczestnicy warsztatów udzielają odpowiedzi na kartkach uprzednio rozdanych przez prowadzącą zajęcia.
  5. Następnie gospodyni rozdaje kartki z przepisem na chleb żytni i zaprasza wszystkich do przygotowania zakwasu na następny dzień.
  6. Przepis na zakwas chlebowy: Do przygotowanej wcześniej dzieży wlewamy 1 litr przegotowanej gorącej wody i zaparzamy z niewielką ilością mąki żytniej( 1kg )przesianej przez sito. Następnie wlewamy jeszcze 3 litry ciepłej wody i odstawiamy na 48 godzin w ciepłe miejsce.

Gospodyni zademonstrowała jak należy przygotować zakwas chlebowy, a następnie uczestnicy zajęć rozeszli się do domów.

    PRAKTYCZNE ZAJĘCIA - PIECZEMY CHLEB"
  1. Przygotowanie rozczynu: do uprzednio przygotowanego zakwasu chlebowego wsypujemy ok. 3 kg mąki żytniej oraz drożdże i odstawiamy do wyrobienia.
  2. Przygotowanie opału do pieca: uczestnicy warsztatów przynoszą do domu opał, który kładą przy piecu. Następnie jeden z nich rozpala piec pod kierunkiem gospodyni.
  3. Następnie tak przygotowane ciasto wyrabiamy ręcznie na średnią gęstość dodając resztę mąki , nakrywamy dzieżę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę by ciasto dobrze wyrosło
  4. Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na wcześniej przygotowane, wysmarowane tłuszczem blaszki, wygładzamy, robimy znak krzyża na cieście i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na blaszkach.
  5. Gdy ciasto rośnie jeden z uczestników warsztatów wspólnie z gospodynią przygotowuje piec. Po spaleniu się drewna w piecu chlebowym, wygarniamy gracką węgle z pieca. Jeśli chleb zbyt szybko rośnie należy go ponakłuwać patyczkiem, by zmniejszyć objętość ciasta. Wyrośnięty chleb wsadzamy do pieca na ok. 1,2 godziny.
  6. W tym czasie gospodyni proponuje uczestnikom warsztatów pracę związaną z ubijaniem masła. Rozdaje wcześniej przygotowane plastykowe butelki napełnione śmietaną. Na podane hasło młodzież rozpoczyna ubijanie masła. Po ubiciu masło zostało wychłodzone w zimnej wodzie, posolone do smaku i odstawione w zimne miejsce.
  7. Po upływie 1,2 godziny - chleb został upieczony. Po wyjęciu go z pieca gorący chleb gospodyni smaruje zimną wodą, a następnie tłuszczem by skórka była miękka i błyszcząca. Przykrywa chleb ściereczką do wystygnięcia.
  8. Dzieże wynosi do komory z resztką ciasta na dnie, na zakwas do nowego chleba.
  9. Chleb ostygł .Gospodyni zaprasza wszystkich uczestników warsztatów do degustacji ze smalcem, świeżo ubitym masłem, miodem, dżemem bądź mlekiem.

PRZEPIS NA CHLEB ŻYTNI

SKŁADNIKI:
- 8 kg mąki żytniej
- 1 paczuszka drożdży
- woda

KWAS CHLEBOWY - PRZYGOTOWANIE
1 - litr wody zgotowanej gorącej wody zaparza się z 1 kg mąki żytniej ;następnie do naczynia wlewamy 3 litry wody i odstawiamy na 48 godzin w ciepłe miejsce np. na piec.

ROZCZYN NA CHLEB
Do uprzednio przygotowanego kwasu chlebowego wsypujemy 1/3 kg mąki żytniej i dodajemy drożdże -odstawiamy na 6 godz.
Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie dodając resztę mąki.
Ciasto wyrabiamy na średnią gęstość.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po wyrośnięciu wykładamy ciasto na blachy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
Rozpalamy piec.
Pieczemy chleb około 1,20 godz.
Wyjmujemy chleb z pieca ;smarujemy zimną wodą. Następnie wyjmujemy chleb z blach i pozostawiamy do wystygnięcia.

<< wstecz

  • opis projektu

  • założenia i cele projektu